Internationella Handelskammaren (ICC) i Sverige har i dag, tillsammans med FAR, hemställt regeringen om att genomföra förändringar i inkomstskattelagen för att stödja och främja näringslivets hållbarhetsinvesteringar samt andra samhällsnyttiga samarbeten. Hemställan belyser de hinder som nuvarande skattelagstiftning innebär för företag som aktivt vill investera i hållbarhetsåtgärder och andra åtgärder av samhällsintresse, vilka trots att de är affärsmässigt motiverade ofta bedöms som icke avdragsgilla gåvor.
Det kan bl.a. handla om indirekta satsningar på forskning och utveckling av ny teknik. Idag riskerar dock sådana investeringar att falla utanför de krav som skattelagstiftningen ställer kring avdragsrätt. Om ett företag lämnar bidrag till forskning som syftar till att utveckla metoder för att fånga upp koldioxid innebär det t.ex. att utgiften riskerar att anses ha en för svag koppling till företagets verksamhet för att berättigas till avdrag. Detta trots att det handlar om utgifter som är motiverade av en affärsmässig hållbarhetsagenda. För företagens och Sveriges konkurrenskraft är det viktigt att kunna möta krav från kunder och investerare samt att attrahera kompetens, vilket ICC Sverige tidigare har belyst i skrivelsen Svensk skattepolitik och hållbarhet. Den strikta synen på vad som anses utgöra gåvor påverkar även andra samhällsnyttiga samarbeten mellan företag och externa aktörer, och försämrar näringslivets möjligheter att bidra i exempelvis kris- och krigssituationer.
I hemställan föreslår därför ICC och FAR konkreta ändringar i inkomstskattelagen för att säkerställa att utgifter för hållbarhet och samhällsnyttiga samarbeten blir avdragsgilla. Förslagen syftar till att öka företagens incitament att bidra till hållbarhet och samhällsnytta på ett affärsmässigt sätt och säkerställa att svensk lagstiftning är i linje med moderna hållbarhetsprinciper och skattelagstiftning i andra länder.
”Genom att uppdatera skattelagstiftningen skapas incitament för företag att investera långsiktigt i miljö- och samhällsnytta. Det vore ett mycket viktigt steg för att se ännu fler investeringar och därmed en accelerering av den gröna omställningen” säger Susanna Zeko, generalsekreterare för ICC Sverige.
”En allt större andel av företagens värde utgörs i dag av immateriella tillgångar och styrkan i varumärket. Därför är det viktigt att såväl företagen som revisorer och skatterådgivare kan känna sig trygga i att avdrag beviljas för sådana investeringar. Detta är en viktig fråga ur ett hållbarhetsperspektiv, men även för Sveriges konkurrenskraft” säger Karin Apelman, generalsekreterare och VD för FAR.
Lagförslagen har diskuterats och förankrats inom ICC Sveriges Skattekommitté och inom FAR. Genom dessa åtgärder hoppas ICC Sverige och FAR på en modernisering av skattelagstiftningen som stöder företagens långsiktiga hållbarhetsarbete och stärker Sveriges konkurrenskraft.
Resurser:
- Hemställan om ändring av inkomstskattelagen för att främja företags hållbarhetsinvesteringar och samhällsnyttiga samarbeten
- Promemoria: Utökad avdragsrätt för hållbarhetsutgifter, sponsring och andra samarbeten