Vad kostar klimatförändringarna?

En ny rapport, beställd av Internationella Handelskammaren (ICC), uppskattar att extremväder orsakat av klimatförändringar kostat den globala ekonomin över två tusen miljarder USD det senaste decenniet. Studien, som gjorts av konsultfirman Oxera, bygger på nästan 4000 extrema väderhändelser som totalt påverkat 1,6 miljarder människor mellan 2014–2023.

Bara de senaste två åren uppgår den globala ekonomiska skadan till 451 miljarder USD – en ökning med 19 % jämfört med de första åtta åren av det berörda decenniet. Analysen belyser också den allvarliga påverkan dessa incidenter har på utvecklingsländer, där ett enskilt fall av extremväder kan orsaka kostnader som överstiger det berörda landets årliga BNP.

John Denton, ICC:s globale generalsekreterare: 

– Data från det senaste decenniet visar tydligt att klimatförändringar inte är ett framtida problem: stora produktivitetsförluster på grund av extrema väderhändelser drabbar redan nu den verkliga ekonomin.

Robert Catherall, Co-Head of Impact Assessment & Public Policy, Oxera: 

– Vår senaste analys understryker den stora ekonomiska påverkan av klimatrelaterade extrema väderhändelser, med uppskattade globala förluster på 2 tusen miljarder dollar från nästan 4 000 händelser – en siffra som troligtvis underskattar den verkliga omfattningen av påverkan. Dessa händelser påverkar inte bara de drabbade länderna utan fördjupar också ojämlikheter världen över, vilket pressar både offentliga resurser och privata tillgångar.

Rapporten publicerades i samband med öppnandet av FN:s klimatkonferens COP29 i Baku. Från ICC vill man nu se att analysen kan ligga till grund för att länder vidtar snabbare och kraftigare åtgärder för att motverka klimatförändringarna.

Denton tillade:
– Den kommande FN-konferensen om klimatförändringar får inte – som vissa har föreslagit – bli bara ett steg på vägen till nästa COP. Vi behöver resultat som kan påskynda klimatåtgärder i linje med de omedelbara ekonomiska riskerna. Detta måste börja med ett omfattande paket för att påskynda tillgången till finansiering så att alla länder kan övergå till en klimatresilient utveckling med låga utsläpp utan ytterligare förseningar.

Att finansiera klimatåtgärder i utvecklingsländer bör inte ses som en generös gest från världens rikaste länder. Varje spenderad dollar är i slutändan en investering i en starkare och mer motståndskraftig global ekonomi som vi alla drar nytta av.

Ur ett företagsperspektiv kan vikten av samordnade och gemensamma åtgärder för att påskynda utsläppsminskningar och bygga motståndskraft mot förändrade väderförhållanden inte överskattas. Kort sagt: tiden för handling är nu.

Vill du veta mer? Läs rapporten The economic cost of extreme weather events här »