Internationella Handelskammaren (ICC) presenterar i dag en ny studie, framtagen av Oxford Economics, som undersöker hur tio utvalda utvecklingsekonomier skulle påverkas av ett sammanbrott av Världshandelsorganisationen (WTO). Rapporten visar på långtgående ekonomiska effekter: exporten av varor (exklusive bränsle) skulle minska med upp till 45 %, och utländska direktinvesteringar falla med 3–6 % i samtliga länder.

I takt med att världshandeln blir allt mer fragmenterad och WTO:s centrala funktioner förlamas, har frågan om vad ett fullständigt sammanbrott av det globala handelssystemet skulle innebära blivit allt mer akut. Efter senaste ministerkonferensen, MC13, i februari 2024 inleddes ett reformarbete, men konkreta framsteg har uteblivit. Samtidigt sker omkring 80 % av världens handel i dag med WTO:s regelverk som grund, vilket gör att ett sammanbrott skulle få katastrofala följder – inte minst för exportberoende mindre länder och utvecklingsländer.

De undersökta länderna är Brasilien, Kamerun, Kina, Egypten, Guatemala, Indien, Indonesien, Sydafrika, Turkiet och Vietnam. De mest exportberoende länderna – som Kina, Indien och Vietnam – skulle drabbas hårdast, med BNP-förluster på upp till 6 %. Effekterna skulle dock vara kännbara även i de minst drabbade länderna. Egypten och Guatemala beräknas exempelvis förlora omkring 20 % av sin varuexport.

– Det här är en väckarklocka. Utan WTO:s regelverk riskerar vi inte bara handelsstörningar utan en allvarlig och bestående tillbakagång för global utveckling. Särskilt anmärkningsvärt är att flera länder som varit bland de mest kritiska mot WTO skulle drabbas hårdast om organisationen inte längre fanns, säger Henrik Blomqvist, tf generalsekreterare för ICC Sverige.

Studien bygger vidare på en rapport från 2024 som på regional nivå visade att ett sammanbrott av WTO-systemet skulle leda till:

  • En 33 % minskning av utvecklingsländers varuhandel
  • Permanenta BNP-förluster över 5 %
  • Kraftiga exporttapp – upp till 43 % i låginkomstländer

Rapporten visar tydligt att reformer av WTO inte är ett abstrakt projekt utan en ekonomisk nödvändighet. Ett sammanbrott av det regelbaserade globala handelssystemet skulle inte bara bromsa utveckling, utan riskera att vända tidigare framsteg. Om inte världens länder börjar prioritera att modernisera och stärka WTO är risken överhängande för ett allvarligt bakslag för global utveckling, som särskilt drabbar de länder som har minst resurser att hantera chocken.

Henrik Blomqvist:
– Vi ser just nu hur flera av länderna i studien förhandlar bilaterala frihandelsavtal för att kringgå den stormiga handelspolitiken och upprätthålla handelsflöden. Men det är viktigt att poängtera att inte ens det mest ambitiösa bilaterala frihandelsavtalet kan väga upp för det globala handelssystemets direkta tillgång till 166 marknader med gemensamma regler och villkor.

Läs rapporten:
The impact on developing economies of WTO dissolution – Country-level analysis (ICC/Oxford Economics, 2025)

STOCKHOLM/PARIS 3 JULI 2025