Pressmeddelande

ICC Sverige hemställer regeringen om erkännande av elektroniska handelsdokument

27 augusti, 2024 – Internationella Handelskammaren (ICC) Sverige har idag lämnat en hemställan till regeringen för att uppmärksamma behovet av att införa en rättslig ram som erkänner elektroniska handelsdokument. Hemställan är ett svar på den snabbt växande internationella trenden mot digitalisering av handel, där flera av Sveriges viktigaste handelspartners redan tagit stora steg.

Som går att läsa i en debattartikel i Dagens Industri idag, tisdag, är internationell handel en komplex och tidskrävande process som fortfarande är starkt beroende av fysiska pappersdokument. Trots stora teknologiska framsteg beräknas knappt 5 % av de fyra miljarder handelsdokument som cirkulerar vid varje given tidpunkt vara i elektronisk form. Detta leder till ineffektivitet, höga kostnader och ökad risk för fel och bedrägerier.

Till exempel kan ett fraktfartyg som reser mellan Göteborg och Southampton fullfölja sin resa på drygt två dagar, medan det kan ta upp till sju dagar att få fram de nödvändiga fysiska handelsdokumenten. Genom digitalisering kan denna tid reduceras med 75 %, vilket skulle innebära betydande kostnadsbesparingar för svenska företag.

Flera länder, inklusive Storbritannien och Frankrike, har redan infört lagstiftning som erkänner elektroniska handelsdokument, medan bland annat Tyskland är på god väg. Sverige riskerar att hamna efter om inte nödvändiga reformer genomförs snabbt.

– De besparingar som digitaliseringen av handel bidrar med, både i tid och kostnader, kan inte underskattas, säger Susanna Zeko, generalsekreterare på ICC Sverige. Resten av världen har redan påbörjat digitaliseringen av handel. För att inte hamna på efterkälken måste även Sverige se över sin lagstiftning. Vi ser ett akut behov av att regeringen agerar för att säkerställa att svenska företag kan dra nytta av den fulla potentialen av digitalisering.

ICC Sverige uppmanar nu regeringen att tillsätta en utredning för att granska det rådande rättsläget och föreslå nödvändiga lagändringar. Ett avgörande steg i denna riktning är att ge elektroniska dokument samma juridiska status som deras fysiska motsvarigheter, något som stöds genom en modellag framtagen av FN:s kommission för internationell handelsrätt (UNCITRAL).

– Det här är en fråga som inte bara berör handelsdokument, säger Susanna Zeko. Juridiska reformer av den typ som ICC efterfrågar skulle möjliggöra digitalisering av alla typer av skuldebrev och fysiska värdehandlingar såsom bl.a. bolån och därmed medföra en bredare samhällsnytta.

I samband med att hemställan lämnas in arrangerar ICC Sverige på torsdag, den 29 augusti, ett rundabordssamtal i Stockholm. Medverkar gör UNCITRAL:s chefsjurist Luca Castellani, som lett arbetet med att utveckla UNCITRAL:s modellag samt representanter från näringsliv och berörda myndigheter.

Resurser:

 

För mer information, vänligen kontakta:

Kajsa Persson-Berg
+46 (0) 76 103 78 78
kajsa.persson-berg@icc.se