ICC fortsätter att göra globala åtaganden för att främja bredare representation i diskussioner om internationell handel och handelspolitik. En aktör som förverkligar detta är nätverket Trade Experettes, som bland annat samarbetar med The Economist för att hitta experter till tidningens flaggskeppskonferens Global Trade Week. Den här månaden vill vi presentera nätverket och, (spoiler!) vi bjuder även på en medlemsbonus i slutet av artikeln!

Tolv experter på internationell handel samlade i en paneldiskussion. Vad som stod ut? Att alla var vita män. Det fick Hanna C. Norberg, som själv doktorerat i nationalekonomi, och visste att det fanns alla möjligheter till en bredare representation, att fråga Twitter: ”Var är kvinnorna?” Morgonen efter kunde Hanna, baserat på reaktionerna från den där enda tweeten sammanställa en lista på fler än 150 kvinnliga handelsexperter.

Det var starten på Trade Experettes, ett idag internationellt nätverk med två syften: att tillhandahålla ett nätverk av handelsexperter som också råkar vara kvinnor, samt att utgöra en plattform för att hjälpa medlemmar att utvecklas och våga ta plats i debatten. Bland medlemmarna återfinns chefsförhandlare till några av de största befintliga handelsavtalen, akademiker, företagare – kort sagt från alla områden med påverkan på internationell handel. Nätverkets Advisory Board leds av förra handelskommissionären Cecilia Malmström. Och alla finns tillgängliga för att bidra med sina kunskaper.

Idag bistår nätverket externt i identifieringen av handelsexperter till olika diskussioner. Internt erbjuds en plattform där medlemmar bland annat får hjälp att utveckla sitt skrivande genom feedback från ledande skribenter från tankesmedjor som Peterson Institute och Ecipe, testa sina talarfärdigheter och ta del av interna rundabordssamtal.

Trots att allting startade från ett svenskt Twitterkonto har Trade Experettes hittills inte varit etablerat i någon större utsträckning i Sverige. Det vill vi på ICC Sverige vara med och ändra på, och vi kommer inom kort berätta mer om aktiviteter inom ramen för ett samarbete.

Redan nu är vi glada att kunna meddela att vi genom Trade Experettes kan erbjuda biljetter till den kommande Global Trade Week. Det kostnadsfria evenemanget har i vanliga fall ett begränsat antal deltagare, men genom att anmäla er via den här länken kan ni ta del av diskussionerna även om evenemanget är fullbokat.