I en ny rapport lanserad av Internationella Handelskammaren (ICC) efterlyser organisationen starkare styrning och transparens inom frivilliga utsläppsmarknader (Voluntary Carbon Markets, VCM) och betonar deras avgörande roll för att nå nettonollutsläpp till 2050. ICC framhåller i rapporten det akuta behovet av att skala upp VCM som viktiga verktyg för att mobilisera kapital och bidra till utsläppsminskningar globalt.

Rapporten publiceras under FN:s klimatkonferens COP29 i Baku, Azerbajdzjan, där klimatfinansiering är en av de främsta punkterna på agendan.

VCM gör det möjligt för företag, länder och individer att kompensera sina växthusgasutsläpp genom att köpa frivilliga kolkrediter. Dessa marknader stödjer inte bara utsläppsminskningar utan kanaliserar också betydande finansiella resurser till hållbarhetsprojekt i regioner där behovet av klimatåtgärder, ökad motståndskraft och finansiering är som störst.

Enligt Världsbanken prissätts i dag endast 24 % av de globala utsläppen. Genom ökad användning kan VCM därmed hjälpa till att överbrygga finansieringsgapet, vilket är avgörande för att hålla Parisavtalets mål inom räckhåll.

Raelene Martin, ICC:s globala hållbarhetschef:

– När näringslivet intensifierar arbetet för att uppnå nettonollmål erbjuder frivilliga utsläppsmarknader ett viktigt sätt att mobilisera den finansiering som krävs för att driva meningsfulla klimatåtgärder.

För att göra dessa marknader effektiva är det avgörande att vi utformar tydliga ramverk för styrning som främjar förtroende och gör det möjligt för företag att tryggt använda kolkrediter som en del av sina strategier för utsläppsminskningar.

Det finns ett påtagligt behov av åtgärder för att bygga förtroende och stärka VCM. ICC understryker att tydliga ramverk är avgörande för att öka såväl trovärdigheten och skala upp företags deltagande i handeln.

Rapporten presenterar centrala komponenter för att mobilisera näringslivets investeringar i utsläppshandel, och betonar behovet av tydliga och effektiva regler för företags utsläppsmål samt internationellt samarbete för att harmonisera standarder över gränserna.

Dessa komponenter består av:

  • Robusta styrningsramverk för att stärka förtroendet och skapa ekonomiska incitament som behövs för att öka användningen av VCM, vilket bidrar till utsläppsminskningar samt mobilisera det så nödvändiga kapitalet för klimatåtgärder.
  • Tydliga, effektiva och genomförbara regler för företags klimatmål, samt konsekvent vägledning om användningen av frivilliga kolkrediter för att uppfylla dessa mål.
  • Standarder och certifieringsprocesser som säkerställer att VCM fungerar effektivt.
  • Internationellt samarbete för att sammanlänka och harmonisera olika standarder, vilket gör VCM mer effektiva och globalt tillgängliga.
  • Tydliga riktlinjer för frivilliga utsläppsmarknaders roll i länders kommande klimatplaner (nationellt fastställda bidrag, NDC:er), vilket kan hjälpa både statliga och privata aktörer att bättre förstå hur de kan använda utsläppshandel för att driva sina klimatmål framåt.

Raelene Martin igen:

– Med en robust grund av standarder och tydlig vägledning på plats ser vi en ny väg framåt i arbetet mot klimatförändringar – där företag spelar en avgörande roll för att uppnå hållbarhetsmål och bidra till klimatfinansieringen som så akut behövs för en framtid med nettonollutsläpp.

Vill du veta mer? Läs hela rapporten The role of voluntary carbon markets in mobilising finance to accelerate climate action här »

Paris/Baku 15 november 2024