PRESSMEDDELANDE | 9 oktober 2024; Paris/Stockholm

Föråldrade regler och lagar hindrar övergången till en cirkulär ekonomi, varnar en ny rapport från ICC 

Politiska åtaganden om att skala upp cirkulära lösningar är meningslösa utan genomgående reformer av befintliga regulatoriska system, enligt en ny rapport från Internationella Handelskammaren (ICC).

Rapporten Putting the circular economy into motion: From barriers to opportunities, som tagits fram tillsammans med EY, belyser de stora utmaningar företag står inför när de försöker anpassa sig till cirkulära affärsmodeller. Trots att cirkulära lösningar kan leda till stora miljömässiga och ekonomiska vinster, bromsas utvecklingen av föråldrade regler som fortfarande bygger på linjära produktions- och konsumtionsmodeller.

Rapporten identifierar flera regulatoriska hinder, bland annat: 

  • Komplexa och fragmenterade import- och exportregler för sekundära material, vilket leder till stora kostnader.
  • Avsaknaden av en gemensam internationell standard för s.k. återtillverkade produkter.
  • Tullsystem som inte stödjer återvinning eller returflöden över landsgränser.
  • Brist på erkännande av cirkulära tillvägagångssätt enligt Baselkonventionen från 1989 om farligt avfall.

ICC:s generalsekreterare John W.H. Denton AO: 

– Omställningen till cirkulära affärsmodeller har tagit längre tid än vad många förväntat sig. Detta beror på gamla regler som gynnar den traditionella modellen där man utvinner, producerar och slänger material. Vi hoppas att vår rapport kan fungera som en färdplan för tydlig och samordnad regulatorisk förändring som gör det lättare att införa cirkulära lösningar både på nationell och internationell nivå. Att reformera Baselkonventionen för att ta hänsyn till dagens cirkulära lösningar och teknik är ett viktigt första steg.

Baserad på omfattande intervjuer med företag från olika branscher världen över, visar rapporten också på andra utmaningar, som bristande infrastruktur och höga initiala investeringskostnader. Dessutom behöver konsumenternas syn på kvaliteten på återtillverkade, återvunna och renoverade varor och material förändras. 

Författarna rekommenderar att man börjar med att underlätta internationell handel med återvunnet material för att främja cirkulära affärsmodeller. 

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells och medordförande för ICC:s globala arbetsgrupp Circular Economy: 

– För att nå målen i Parisavtalet och skydda planeten måste vi övergå till en cirkulär ekonomi. Denna rapport fokuserar på att vi måste gå från att bara minska avfall till att öka resurseffektivitet, förbättra reningsprocesser och möjliggöra fri handel med återvunna material.

Susanna Zeko, generalsekreterare, ICC Sverige:  

– Att undanröja hinder för en effektiv omställning till cirkulär ekonomi har länge varit en prioritet för våra svenska medlemmar som också lyft frågan till global ICC-nivå. Mycket tack vare deras engagemang kan vi nu lansera denna globala rapport. Rekommendationerna i rapporten är viktiga steg mot att fullt ut möjliggöra en cirkulär ekonomi.